Radio Jura w kuchni: pieczona dynia. Świetnie smakuje sama lub jako dodatek do dań
Pieczona dynia może stanowić dodatek do sałatki z miodowym winegretem, można ją zjeść zamiast ziemniaków do obiadu, zmiksowana jako puree jest bazą do ciast czy zup.

Szacowany czas czytania: 01:20
Radio Jura w kuchni: pieczona dynia
W naszej radiowej kuchni wykorzystaliśmy dynię hokkaido, która ma miękką skórkę. Dynię należy umyć i pokroić na mniejsze kawałki, usunąć pestki.

Kawałki dyni układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec dynię przez ok. 35 minut, trzeba sprawdzić jej miękkość za pomocą wbitego widelca, powinien łatwo wchodzić w miąższ. Jeśli tak jest można wyjąć dynię. Jeśli jest częścią obiadu od razu podajemy posypaną solą.
Radio Jura w kuchni: pieczona dynia
Jeśli potrzebujemy mus z dyni, wówczas dynię studzimy, łyżką wybieramy miąższ od skórki i miksujemy go na gładkie purée. Taki mus może się przydać do przygotowania zupy dyniowej czy jako dodatek do dyniowego sernika.
Mamy też dla Was przepis na zupę z dyni
2 ząbki czosnku, cebula, 2łyżki oliwy, 2 marchewki, 2 ziemniaki, mała dynia, śmietana 12%, 2 kostki rosołowe warzywne, przyprawy (sól, pieprz, papryka).
Obierz dynie, wydrąż miąższ i pokrój ją w kostkę. Obierz i pokrój marchew, ziemniaki, cebulę i czosnek. W garnku podgrzej oliwę, podsmaż lekko posiekany czosnek i cebulę, następnie dorzuć dynię, marchew oraz ziemniaki. Całość zalej wodą i dorzuć kostki rosołowe, gotuj pod przykryciem do czasu, aż warzywa zmiękną. Całość zblenduj blenderem na gładki krem i gotowe! Zupę udekoruj śmietaną.