Radio Jura w kuchni: pesto z buraka. Na kanapkę? Pycha!
Pomysł na pesto z buraka wziął stąd, że w naszej radiowej kuchni zostały 3 upieczone buraczki. Co z nimi zrobić? Można dodać do sałatki, można użyć do zrobienia tarty, ale można też zrobić pastę. Dziś u nas coś na jesienną kanapkę. Pycha!

Szacowany czas czytania: 00:33
Radio Jura w kuchni: pesto z buraka
Potrzebujemy 3 niewielkie buraczki ugotowane lub upieczone, zdejmujmy skórę i blendujemy razem z 3 łyżkami oliwy, 3 łyżkami słonecznika (podprażonego na suchej patelni), do tego 3 łyżki pokrojonego w kosteczkę parmezanu lub gran padano i jeden ząbek czosnku.

Radio Jura w kuchni: pesto z buraka
Oczywiście zamiast słonecznika, powinno się użyć orzeszków pini, jednak są obecnie trudno dostępna i drogie. Pesto ze słonecznikiem jest znakomite.
