Radio Jura Home

MOJE MIASTO MOJE RADIO • Częstochowa 93.8 FM Słuchaj Online Facebook YouTube Twitter

Radio Jura w kuchni: Pani Walewska. To ciasto, które podbije każde podniebienie

Facebook Twitter

Pani Walewska, znane również jako "pychotka", to prawdziwa uczta dla zmysłów. Składające się z kruchych blatów, warstwy bezy i dżemu porzeczkowego oraz domowego kremu budyniowego, to ciasto jest gwarancją kulinarnego sukcesu. Choć przygotowanie wymaga nieco czasu, efekt zdecydowanie rekompensuje włożony trud.

Radio Jura w kuchni: Pani Walewska
Radio Jura w kuchni: Pani Walewska

Radio Jura w kuchni: Pani Walewska

Czy jest coś lepszego niż domowe ciasto, które rozpływa się w ustach? Jeśli jesteście fanami słodkości, to w cyklu Radio Jura w kuchni mamy dla Was przepis, który sprawi, że Wasze kubki smakowe będą w siódmym niebie!

Składniki:

Kruche ciasto:
– 2 szklanki mąki pszennej (300 g)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 torebka cukru waniliowego
– 1/2 szklanki cukru pudru
– 200 g masła
– 4 żółtka
– 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

Beza:
– 4 białka
– 2 szklanki cukru pudru
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 80 g posiekanych orzechów włoskich

Masa budyniowa:
– 500 ml mleka
– 2 łyżki mąki pszennej
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 1 torebka cukru waniliowego
– 2 żółtka
– 250 g masła

Radio Jura w kuchni: Pani Walewska/ fot.Radio Jura

Radio Jura w kuchni: Pani Walewska- przygotowanie

Masa budyniowa:

Z części mleka i składników przygotować budyniową masę. Resztę mleka zagotować, dodać masę, gotować do zgęstnienia. Całość zostawiamy do ostudzenia na około 3 godziny (w tym czasie można przygotować blaty ciasta). Następnie ubijamy mikserem miękkie masło, dodajemy do niego wcześniej przygotowany budyń i masa budyniowa gotowa.

Gotowy krem budyniowy/ fot. Radio Jura

Ciasto

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukry i masło, posiekać, dodać żółtka i zagnieść. Gotowe ciasto formujemy w 2 kule, wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkowujemy na wielkość blachy, smarujemy dżemem i pieczemy każdy blat osobno po 15 minut w 175°C.

Tak przygotowane i posmarowane dżemem blaty pieczemy 15 minut w 175°C/ fot. Radio Jura

Upieczony blat po wyjęciu z piekarnika, po ostudzeniu dodajemy na 1 blat masę budyniową/ fot. Radio Jura

Beza:

Białka ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier puder, na koniec mąkę ziemniaczaną. Rozsmarować na upieczonych wcześniej blatach, posypać orzechami i piec 15 minut w 150°C.

Tak przygotowane blaty na kratce wkładamy do piekarnika/ fot. Radio Jura

Gdy blaty z bezą są już upieczone, jeden z nich przekładamy do blachy, nakładamy na niego wcześniej przygotowaną masę budyniową, następnie układamy drugi blat i gotowe!

Wcześniej przygotowaną masę budyniową nałóż na jeden blat ciasta/ fot. Radio Jura

Ciasto Pani Walewska smakuje najlepiej po kilku godzinach od przygotowania, gdy smaki zdążą się przegryźć. To doskonała propozycja na wszelkiego rodzaju uroczystości lub po prostu jako sposób na słodkie popołudnie.

Gotowe ciasto/ fot. Radio Jura

Smacznego!

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj