Radio Jura w kuchni: Nie za słodki, nie za kwaśny cytrynowiec!
Radio Jura w kuchni serwuje dziś ciasto, które przypadnie do gustu wszystkim. Odrobinę słodki, nieco kwaśny cytrynowiec. Ciasto sprawdzi się do niedzielnej kawy, czy na spotkanie z przyjaciółmi.
Radio Jura w kuchni: cytrynowiec zasmakuje nawet największym smakoszom
Dziś w ramach cyklu „Radio Jura w kuchni” serwujemy Wam przepis na przepyszne ciasto cytrynowe. Nie jest zbyt słodkie, zasmakuje nawet największym smakoszom. Mimo iż składa się z kilku warstw, to nie jest zbyt trudne w przygotowaniu.
Radio Jura w kuchni: potrzebne składniki
Biszkopt:
- 3 jajka
- 60g mąki pszennej
- 60g mąki ziemniaczanej
- 100g cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka wody
Poncz:
- pół szklanki wody
- trochę soku z cytryny (ok. ćwiartka cytryny)
- 1 łyżeczka cukru
Masa budyniowa:
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- pół szklanki wyciśniętego soku z cytryny (potrzeba ok. 2,5- 3 cytryny)
- 1,5 szklanki wody
- 1 szklanka cukru (200g)
- 200g masła
Cytrynowa pianka:
- 1 galaretka cytrynowa
- 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
- 2 łyżki cukru pudru
Lukier:
- sok z połowy cytryny
- cukier puder
Dodatkowo:
- około 20 herbatników
Przygotowanie biszkoptu:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników). Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
Masa budyniowa – sposób przygotowania:
Sok z cytryny, szklankę wody i cukier zagotować. Pół szklanki wody wymieszać dokładnie z budyniami. Dodać do gotującej się wody, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Gdy budyń będzie całkowicie zimny utrzeć mikserem miękkie miasto na puszystą masę. Jeśli budyń będzie zbyt ciepły, cieplejszy niż masło, masa się zważy.
Kiedy masło jest ubite na puszystą masę, stopniowo dodajemy zimny budyń. Delikatnie ubijamy.
Przygotowanie ponczu do namoczenia biszkoptu:
Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Biszkopt nasączyć ponczem. Potem na biszkopt wyłożyć masę budyniową. Ciasto wstawić do lodówki.
Przygotowanie cytrynowej pianki:
Cytrynową galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia.
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą galaretkę. Wyłożyć na masę budyniową. Na górę ułożyć herbatniki.
Przygotowanie lukru:
Sok z cytryny rozetrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. (Dodać taką ilość cukru pudru, aby masa była gęsta, ale można ją było rozsmarować). Lukrem posmarować herbatniki. Ciasto wstawić do lodówki, aż herbatniki zmiękną. Najlepiej na noc.
Smacznego!
Czytaj także: