Radio Jura w Kuchni: Mamy przepis na ekspresową choinkę z makiem
To ostatni moment na przygotowywanie smakołyków na Wigilię. Szukasz szybkiego i efektownego deseru? Chcesz zaskoczyć swoich gości? Mamy świetny przepis, którego wykonanie zajmie mniej niż 15 minut!

Szacowany czas czytania: 00:48
Radio Jura w Kuchni
Do wykonania makowej choinki potrzeba gotowej masy makowej z bakaliami, ciasta francuskiego i jajka. Jeżeli chcesz wykonać większą porcję, wykorzystaj 2 ciasta francuskie.
Przygotowanie
Na blachę do pieczenia wyłóż ciasto francuskie, przekrój je na dwie równe części. Jedną część posmaruj masą makową. Całość przykryj drugim kawałkiem ciasta. Z tak przygotowanego ciasta wykrój kształt choinki, pozawijaj brzegi. Z resztek wykrojonego ciasta można wykonać paluszki z makiem.

Przygotowaną choinkę smarujemy jajkiem, wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, na około 12-5 minut.

Smacznego!
Czytaj także: