Przejdź do menu głównego Przejdź do treści

REKLAMA

Radio Jura w Kuchni: Mamy przepis na ekspresową choinkę z makiem

To ostatni moment na przygotowywanie smakołyków na Wigilię. Szukasz szybkiego i efektownego deseru? Chcesz zaskoczyć swoich gości? Mamy świetny przepis, którego wykonanie zajmie mniej niż 15 minut! 

Radio Jura w Kuchni Święta last minute
Makowa choinka fot. Radio Jura

Szacowany czas czytania: 00:48

Radio Jura w Kuchni

Do wykonania makowej choinki potrzeba gotowej masy makowej z bakaliami, ciasta francuskiego i jajka. Jeżeli chcesz wykonać większą porcję, wykorzystaj 2 ciasta francuskie.

Przygotowanie

Na blachę do pieczenia wyłóż ciasto francuskie, przekrój je na dwie równe części. Jedną część posmaruj masą makową. Całość przykryj drugim kawałkiem ciasta. Z tak przygotowanego ciasta wykrój kształt choinki, pozawijaj brzegi. Z resztek wykrojonego ciasta można wykonać paluszki z makiem.

Święta last minute

Przygotowaną choinkę smarujemy jajkiem, wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, na około 12-5 minut.

Święta last minute

Smacznego!

Czytaj także:

REKLAMA