Radio Jura Home

MOJE MIASTO MOJE RADIO • Częstochowa 93.8 FM Słuchaj Online Facebook YouTube Twitter

Radio Jura w kuchni: jabłka z syropem klonowym pod owsianą kruszonką

Facebook Twitter

Mamy jesień, więc serwujemy dziś jabłka... jabłka, z dodatkiem syropu klonowego, pod owsianą kruszonką. To wszystko jest zapieczone, rumiane i bardzo smaczne. Polecamy ten jesienny deser.

Smaczny jesienny deser!

Przepisy na takie zapiekane owoce znajdziecie pod hasłem crumble, to nic innego jak kruszonka, pod którą kryją się owoce. Kuchnia Radia 90  poleca zapiec jabłka, w końcu to teraz ich czas.

Kuchnia Radia 90: jabłka z syropem klonowym pod owsianą kruszonką

Potrzebujemy 6 kubków jabłek (obrane i pocięte w kostkę).

Kuchnia Radia 90: jabłka z syropem klonowym pod owsianą kruszonką

Przygotowane jabłka

Do jabłek dodajemy 1/4 łyżeczki cynamonu, 1 i 1/2 łyżki mąki, 3 łyżki syropu klonowego. To wszystko mieszamy i wkładamy na naczynia żaroodpornego.

Teraz należy przygotować kruszonkę: 1 szklanka mąki, 1/2 szklanki płatków owsianych, 1/4 łyżeczki soli, tyle samo sody, 1/3 szklanki oleju, 3/4 łyżeczki cynamonu. Wymieszać dokładnie i dodać 3 łyżki syropu klonowego.

Kuchnia Radia 90: jabłka z syropem klonowym pod owsianą kruszonką

Kruszonka z płatkami owsianymi

Tak przygotowaną kruszonkę rozkładamy na jabłkach.

Kuchnia Radia 90: jabłka z syropem klonowym pod owsianą kruszonką

Deser przygotowany do zapieczenia

Deser wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, zapiekamy około 40 minut.

 

Można jeść na ciepło, z dodatkiem lodów.

Smacznego!

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj

Jak mija dzień? Sprawdź najważniejsze wiadomości z 5 grudnia 2024