Radio Jura Home

MOJE MIASTO MOJE RADIO • Częstochowa 93.8 FM Słuchaj Online Facebook YouTube Twitter

Radio Jura w kuchni: Grecka pasta z grochu. Coś do chleba

Facebook Twitter

Grecka pasta z grochu wzięła się z gęstej zupy serwowanej kiedyś w chłodne miesiące w Grecji. Dziś pasta podawana jest w roli przekąski. Bardzo łatwa w przygotowaniu może zastąpić hummus czy inną pastę śniadaniową. Uwaga, wychodzi duża porcja.

Radio Jura w Kuchni

Radio Jura w kuchni: Grecka pasta z grochu

Potrzebujemy pół kilograma grochu, wypłukanego, namoczonego przez cała noc, przygotujemy go więc zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po 12 godzinach w wodzie, bez płukania, dodajemy soli i gotujemy go w tej samej wodzie do miękkości.

W międzyczasie obieramy 2 cebule czerwone i 5 ząbków czosnku, siekamy i podsmażamy na oliwie (50 ml). Gdy warzywa się zeszklą, dodajemy ugotowany groch. Uwaga, warto zostawić wodę z gotowania, tak by potem móc ją dozować gdy pasta będzie zbyt gęsta.

Grecka pasta z grochu. Wszystko razem smażymy

Przez chwilę wszystko razem należy podsmażyć a następnie zmiksować na gładką pastę.

Grecka pasta z grochu. Czas na miksowanie

Podajemy z kaparami, które idealnie tu pasują oraz z oliwą na wierzchu.

Grecka pasta z grochu. Bardzo dobrze smakuje ze świeżym chlebem

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj