Radio Jura w kuchni: Grecka pasta z grochu. Coś do chleba
Grecka pasta z grochu wzięła się z gęstej zupy serwowanej kiedyś w chłodne miesiące w Grecji. Dziś pasta podawana jest w roli przekąski. Bardzo łatwa w przygotowaniu może zastąpić hummus czy inną pastę śniadaniową. Uwaga, wychodzi duża porcja.
Radio Jura w kuchni: Grecka pasta z grochu
Potrzebujemy pół kilograma grochu, wypłukanego, namoczonego przez cała noc, przygotujemy go więc zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po 12 godzinach w wodzie, bez płukania, dodajemy soli i gotujemy go w tej samej wodzie do miękkości.
W międzyczasie obieramy 2 cebule czerwone i 5 ząbków czosnku, siekamy i podsmażamy na oliwie (50 ml). Gdy warzywa się zeszklą, dodajemy ugotowany groch. Uwaga, warto zostawić wodę z gotowania, tak by potem móc ją dozować gdy pasta będzie zbyt gęsta.
Przez chwilę wszystko razem należy podsmażyć a następnie zmiksować na gładką pastę.
Podajemy z kaparami, które idealnie tu pasują oraz z oliwą na wierzchu.
Czytaj także: