Przejdź do menu głównego Przejdź do treści

REKLAMA

Radio Jura w kuchni: chłodnik z pomidorów. Spróbuj hiszpańskiego gazpacho

Gazpacho pochodzi ze słonecznej Hiszpanii, ale świetnie smakuje w upalne lato także u nas. To zupa podawana na zimno z pomidorów, z dodatkiem ogórka, papryki i białego pieczywa. Spróbujcie, nie będziecie żałować! W sam raz na upalne lato!

Gazpacho
Gazpacho można zjeść z kawałkami fasolki szparagowej/ fot. Radio Jura

Szacowany czas czytania: 01:11

Chłodniki to zupy w sam raz na obiad latem. W gazpacho jest już pieczywo, więc nie trzeba żadnego dodatku, trzeba tylko zrobić z wyprzedzeniem, by był czas na chłodzenie.

Radio Jura w kuchni: robimy gazpacho

Potrzebujemy kilogram dojrzałych pomidorów, trzeba je sparzyć i obrać ze skórki.

Kuchnia Radia 90: Chłodnik z pomidorów. Spróbuj hiszpańskiego gazpacho
Pomidory trzeba sparzyć wrzątkiem, by zdjąć skórę/ fot. Radio Jura

Pomidory należy pokroić na kawałki i odrzucić szypułki, włożyć do blendera, dodać 2 krótkie lub 1 długi ogórek zielony, ma być obrany i pokrojony. Do tego 2 plastry cebuli, ząbek czosnku oraz 1/2 papryki czerwonej. Teraz doprawiamy: 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżeczki octu winnego oraz 4 łyżki oliwy. Można dodać papryczkę chili (według uznania i ochoty).

Gazpacho
Teraz miksujemy/ fot. Radio Jura

Na koniec dodajemy białe pieczywo: środek z bułki czy chleb tostowy, potrzebujemy niecałą szklankę pokruszonego pieczywa.

Kuchnia Radia 90: Chłodnik z pomidorów. Spróbuj hiszpańskiego gazpacho
Do gazpacho potrzebujemy pieczywo białe/ fot. Radio Jura

Doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego!

Czytaj także:

REKLAMA