Przejdź do menu głównego Przejdź do treści

REKLAMA

Radio Jura w kuchni: czekając na wiosnę… Malinowa chmurka

Radio Jura w kuchni serwuje ciasto, które zdobyło serca wielu smakoszy. "Malinowa chmurka" wybierana jest na różnorodne okazje - od rodzinnych spotkań, przez imprezy dla współpracowników, aż po chwile, kiedy po prostu chcemy sobie sprawić małą przyjemność... Np. czekając na wiosnę...

Radio Jura w kuchni: Malinowa chmurka
Radio Jura w kuchni: Malinowa chmurka/ fot. Radio Jura

Szacowany czas czytania: 02:14

Radio Jura w kuchni: Malinowa chmurka

Kruchy spód

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Galaretka malinowa

  • 700 g wody
  • 3 opakowania galaretki malinowej
  • 500 g malin (mogą być mrożone)

Beza

  • 150 g cukru pudru
  • 3 białka
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 5 łyżek migdałów w płatkach

Krem śmietanowy

  • 500 g śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 50 g pudru
  • 1 łyżeczka cukry wanilinowego

Przygotowanie kruchego spodu

Mąkę, masło, cukier puder, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i żółtka wsypujemy do miski i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Pod koniec czasu schładzania uruchamiamy piekarnik na 200 stopni. Formę (30×24) wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto przekładamy na blat, rozwałkowujemy i wykładamy nim dno formy. Całość pieczemy ok. 20 minut, do momentu, aż ciasto nabierze złotego koloru. Odstawiamy od ostudzenia.

Radio Jura w kuchni. Kruchy spód gotowy/ fot. Radio Jura

Galaretka z owocami

Gotujemy 700 ml wody, wsypujemy 3 opakowania galaretki malinowej, mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia na około 30 minut. W tym czasie do miski wykładamy maliny i zalewamy je wcześniej przygotowaną, tężejącą galaretką.

Radio Jura w kuchni. Mrożone maliny do ciasta/ fot. Radio Jura

Tak przygotowaną galaretkę z owocami przelewamy na wcześniej przygotowany spód ciasta i odstawiamy do lodówki na min. 2 godziny.

Radio Jura w kuchni. Galaretka z malinami/ fot. Radio Jura

Beza z migdałami

W czasie, gdy nasza galaretka tężeje, możemy przygotować bezę z migdałami. Piekarnik nastawiamy na 140 stopni. Do miksera wrzucamy białka i całość ubijamy. W trakcie ubijania do masy dodajemy cukier puder, a na końcu skrobię. Tak przygotowaną sztywną bezę układamy na blaszce do pieczenia, formujemy prostokąt wielkości naszej blachy. Całość posypujemy migdałami i pieczemy w 140 stopniach około godzinę (najlepiej na drugim od dołu poziomie piekarnika).

Radio Jura w kuchni. Beza do ciasta/ fot. Radio Jura

Krem śmietanowy

Do miksera wlewamy śmietanę, mascarpone, cukier puder oraz cukier waniliowy. Całość ubijamy na sztywną masę. Gdy nasz krem zgęstnieje, przekładamy go na ciasto. Na tak przygotowane warstwy, kładziemy ostudzoną bezę, lekko ją dociskając. Ciasto odkładamy do lokówki na minimum 4 godziny!

Malinowa chmurka pięknie wygląda i smakuje/ fot. Radio Jura

Smacznego!

Czytaj także:

REKLAMA