Radio Jura Home

MOJE MIASTO MOJE RADIO • Częstochowa 93.8 FM Słuchaj Online Facebook YouTube Twitter

Radio Jura w kuchni: Cudowne pomidory nadziewane ryżem. Pycha!

Facebook Twitter

Pomidory nadziewane ryżem to przepis z kuchni greckiej. To pyszna potrwa na czas kiedy pomidory mają najlepszy smak. Ryż dzięki temu, że przygotowany jest z miąższem pomidorów, jest wyjątkowo aromatyczny i smaczny. W Grecji pomidory nadziewane ryżem to "gemista".

Radio Jura w kuchni

Radio Jura w kuchni: Pomidory nadziewane ryżem

Potrzebujemy kilka pomidorów, w oryginalnym przepisie były 4 duże, my w zrobiliśmy 7 mniejszych. Pomidory należy umyć i odciąć górę z ogonkiem. Teraz wydrążamy łyżką miąższ.

Pomidory nadziewane ryżem. Tak powinny być przygotowane

Pomidorowe środki kroimy i odkładamy do miski. Jedną cebulę, kawałek papryki czerwonej oraz  2 ząbki czosnku siekamy drobno i podsmażamy na oliwie, tak by się zeszkliły. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ryż, dokładnie 120 g. W czasie gdy warzywa i ryż się smażą, kroimy zioła: pęczek pietruszki, pęczek koperku i pęczek mięty. Należy je posiekać i połowę dorzucić na patelnię wraz ze środkami pomidorów. Dusimy wszystko, podlewając wodą i mieszając. Trwa to około 25 minut.

Nadzienie do pomidorów

Po 25 minutach dodajemy resztę pietruszki, koperku i mięty i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nadziewamy pomidory ułożone w naczyniu do zapiekania. Polewamy oliwą.

Pomidory przygotowane do pieczenia

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i piec około 30 minut. Są przepyszne!

Smacznego!

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj