Przejdź do menu głównego Przejdź do treści

REKLAMA

Radio Jura w kuchni: coś dla mięsożernych. Karkówka z piekarnika

Karkówka z piekarnika to danie w sam raz na jesień. Aromatyczne mięso pieczone z cebulą, marchewką i ziemniakami. Wspaniała potrawa jednogarnkowa. Spróbujcie!

Radio Jura w kuchni
fot. Radio Jura

Szacowany czas czytania: 00:48

Radio Jura w kuchni: karkówka z piekarnika

Potrzebujemy 600 g karkówki, tyle samo ziemniaków, 2 marchewki i cebulę. Mięso kroimy na kostkę i doprawiamy łyżeczką soli, łyżeczką słodkiej papryki i 1/2 łyżeczki ostrej papryki, dodajemy pieprzu według uznania. Mieszamy w misce z dodatkiem płaskiej łyżki miodu oraz łyżki oleju. Możemy odstawić do zamarynowania a możemy piec od razu.

Mięso czeka, a my kroimy marchewkę na plasterki, obrane ziemniaki na kostkę, cebulę w piórka. Mięso i warzywa przekładamy do żaroodpornej formy, może być brytfanka, wszystko mieszamy i potrwa jest gotowa do pieczenia.

Karkówka przygotowana do pieczenia/ fot. Radio Jura

Radio Jura w kuchni: karkówka z piekarnika

Mięso pod pokrywką lub folią aluminiową pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 1 i 1/2 godziny, potem zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze przez 15 minut w temperaturze 220 stopni.

Karkówka na jesienny obiad/ fot. Radio Jura

Smacznego!

REKLAMA