Przejdź do menu głównego Przejdź do treści

REKLAMA

Radio Jura w kuchni: ciasto z rabarbarem, pyszne!

Sezon na rabarbar otwarty, w ogrodach już wyrosły kwaśne łodygi, pojawiły się też na straganach! Są pyszne w cieście czy kompocie. Dziś w naszej radiowej kuchni testujemy przepis na wilgotne ciasto z rabarbarem, z dodatkiem jogurtu naturalnego. Do kawy w ogrodzie czy na tarasie....

Smaczny weekendowy deser/ fot. Radio Jura

Szacowany czas czytania: 00:57

Radio Jura w kuchni: pyszne ciasto z rabarbarem

Potrzebujemy 300 g rabarbaru, umytego i pokrojonego na małe kawałki, o długości około 1 cm.

Kuchnia Radia 90: pyszne ciasto z rabarbarem
Przygotowany rabarbar/ fot. Radio Jura

180 g miękkiego masła ubijamy z 180 g cukru pudru oraz opakowaniem cukru waniliowego. Miksujemy około 8 minut, aż masa będzie jasna i puszysta.

Kuchnia Radia 90: pyszne ciasto z rabarbarem
Masło z cukrem do ubicia/ fot. Radio Jura

Dodajemy 3 jajka oraz 150 g jogurtu naturalnego, wszystko łączymy, miksując krótko. Teraz dodajemy 300 g przesianej mąki i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Łączymy, miksując nie zbyt długo, tylko do połączenia składników. Ciasto jest gęste. Pozostaje już tylko dodać rabarbar i wszystko wymieszać.

Kuchnia Radia 90: pyszne ciasto z rabarbarem
Ciasto jest gęste/ fot. Radio Jura

Radio Jura w kuchni: pyszne ciasto z rabarbarem

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni (góra- dół), ciasto przełożyć do keksówki o długości 32- 34 cm. Piec około 55 minut, do suchego patyczka.

Smacznego!

Czytaj także:

REKLAMA