Przejdź do menu głównego Przejdź do treści

REKLAMA

Radio Jura w kuchni: Ciasto z rabarbarem i budyniem… do tego orzechy!

Ciasto z rabarbarem i budyniem, do tego jeszcze orzechy. To klasyka czerwcowych deserów. Radio Jura poleca sprawdzony przepis na słodkość do kawy w ogrodzie...

Radio Jura w kuchni

Szacowany czas czytania: 01:12

iasto z rabarbarem i budyniem to ciasto na kruchym spodzie, do którego używamy mielonych orzechów.

Ciasto z rabarbarem i budyniem. Robimy ciasto

Do 2 i 1/2 szklanki mąki i  1/2 szklanki zmielonych orzechów dorzucamy 220 g zimnego masła pokrojonego w kostkę, wszystko siekamy nożem. Teraz dodajemy szczyptę soli, szklankę cukru a także 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę cynamonu i 1 łyżeczkę imbiru. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto. Połową wylepić blachę średniej wielkości (23×34 cm) lub okrągłą formę o średnicy . Odkładamy do lodówki na godzinę, tak samo jak drugą połowę zawiniętą w folię.

Ciasto z rabarbarem i budyniem. Przygotowujemy nadzienie

Pora przygotować rabarbar: 600 g rabarbaru kroimy na małe kawałki i mieszamy z 3 łyżkami skrobi ziemniaczanej, 3 łyżkami cukru oraz po 1 łyżeczce cynamonu i imbiru.

Radio Jura w kuchni

Przygotować budyń z 2 torebek, według przepisu na opakowaniu.

Po godzinie w lodówce wyjmujemy ciasto i podpiekamy spód: w temperaturze 180 stopni przez 15- 20 minut. Na podpieczone ciasto wykładamy rabarbar a potem budyń, równe warstwy. Na samą górę ścieramy drugą połowę ciasta. Piec przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

Czytaj także:

REKLAMA