Przejdź do menu głównego Przejdź do treści

REKLAMA

Radio Jura w kuchni: ciasteczka z matchą. To jest teraz hit!

Ciasteczka z matchą to ostatni hit w internecie, znajdziecie przepis na wielu kulinarnych blogach. Nic dziwnego, bo są łatwe w przygotowaniu i cudownie smakują. Zielony kolor i niepowtarzalnym smak herbaty zawdzięczają dodaniu matchy.

Ciasteczka z matchą/ fot. Radio Jura

Szacowany czas czytania: 01:31

Radio Jura w kuchni: ciasteczka z matchą

Matcha to zielona herbata w proszku, właśnie dzięki temu dodatkowi ciasteczka mają interesujący zielony kolor oraz posmak zielonej herbaty. Nawet Ci, którzy nie są jej fanami, docenią ten smak. Ważny jest też dodatek białej czekolady!

Radio Jura w kuchni: ciasteczka z matchą

110 g miękkiego masła ubić z 150 g cukru, z dodatkiem kilku kropel olejku waniliowego lub 1 łyżki cukru waniliowego. Dodajemy 1 jajko i jeszcze ubijamy na jednolitą masę.

W osobnej misce przygotowujemy: 180 g mąki, pół łyżeczki sody i pół łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki soli i matchę (1- 1,5 łyżki).

ciasteczka z matchą
Mąka z sodą, proszkiem, solą i matchą/ fot. Radio Jura

Mąkę z resztą sypkich składników dorzucamy do masy i łączymy, możemy zmiksować na niewielkich obrotach.

ciasteczka z matchą
Ciasto przygotowane do robienia ciasteczek/ fot. Radio Jura

Teraz bierzemy tabliczkę czekolady i kroimy kostki na drobne kawałki, wsypujemy do masy i porządnie mieszamy. Z masy formujemy ciasteczka, najlepiej nabierać po łyżce, formujemy spłaszczoną kulkę i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uwaga, by ciastka nie były zbyt blisko, bo „urosną” dlatego trzeba zachować odstęp.

Radio Jura w kuchni: ciasteczka z matchą

Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec około 12 minut, po wyjęciu z piekarnika są miękkie, trzeba je ostudzić wówczas zastygną i będą cudownie smakować.

ciasteczka z matchą
Ciasteczka z matchą muszą ostygnąć/ fot. Radio Jura

Smacznego!

Czytaj także:

REKLAMA