Radio Jura w kuchni: ciasteczka z matchą. To jest teraz hit!
Ciasteczka z matchą to ostatni hit w internecie, znajdziecie przepis na wielu kulinarnych blogach. Nic dziwnego, bo są łatwe w przygotowaniu i cudownie smakują. Zielony kolor i niepowtarzalnym smak herbaty zawdzięczają dodaniu matchy.

Szacowany czas czytania: 01:31
Radio Jura w kuchni: ciasteczka z matchą
Matcha to zielona herbata w proszku, właśnie dzięki temu dodatkowi ciasteczka mają interesujący zielony kolor oraz posmak zielonej herbaty. Nawet Ci, którzy nie są jej fanami, docenią ten smak. Ważny jest też dodatek białej czekolady!
Radio Jura w kuchni: ciasteczka z matchą
110 g miękkiego masła ubić z 150 g cukru, z dodatkiem kilku kropel olejku waniliowego lub 1 łyżki cukru waniliowego. Dodajemy 1 jajko i jeszcze ubijamy na jednolitą masę.
W osobnej misce przygotowujemy: 180 g mąki, pół łyżeczki sody i pół łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki soli i matchę (1- 1,5 łyżki).

Mąkę z resztą sypkich składników dorzucamy do masy i łączymy, możemy zmiksować na niewielkich obrotach.

Teraz bierzemy tabliczkę czekolady i kroimy kostki na drobne kawałki, wsypujemy do masy i porządnie mieszamy. Z masy formujemy ciasteczka, najlepiej nabierać po łyżce, formujemy spłaszczoną kulkę i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uwaga, by ciastka nie były zbyt blisko, bo „urosną” dlatego trzeba zachować odstęp.
Radio Jura w kuchni: ciasteczka z matchą
Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec około 12 minut, po wyjęciu z piekarnika są miękkie, trzeba je ostudzić wówczas zastygną i będą cudownie smakować.

Smacznego!
Czytaj także: