Radio Jura w kuchni: Biszkopt z rabarbarem, czyli wróćmy do klasyki
To jest ten czas, w którym rabarbar króluje na straganach i półkach sklepowych. Warto po niego sięgnąć, bo jest zdrowy, a do tego może być bazą pysznych kompotów czy ciast. W cyklu Radio Jura w kuchni przepis na deser znany od dawna, mówiąc krótko klasyka gatunku. Niby nic wyszukanego, a jednak...

Szacowany czas czytania: 00:55
Radio Jura w kuchni: Do przygotowania biszkoptu z rabarbarem potrzebujemy:
Kilogram rabarbaru, który czyścimy z włókien i kroimy w kostkę, mieszamy z 3 łyżkami cukru i zostawiamy, by owoce puściły sok. Pamiętajmy, że ten sok przed włożeniem do formy należy odlać. Można oczywiście wypić, np. dodając do herbaty.
Teraz robimy ciasto
4 jaja ubić z cukrem (1 szklanka) do białości, mąkę (1 i 1/4 szklanki) przesiać z płaską łyżeczką proszku do pieczenia i połączyć z ubitymi jajkami. Odcedzony rabarbar wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy cynamonem w ilości według uznania. Teraz rabarbar należy zalać ciastem.
Piec około 50- 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

Czytaj także: