Radio Jura Home

MOJE MIASTO MOJE RADIO • Częstochowa 93.8 FM Słuchaj Online Facebook YouTube Twitter

Pyszne przysmaki ze świeżymi owocami! Jest w czym wybierać! [PRZEPIS]

Facebook Twitter

Sezon na truskawki co prawda już za nami, ale na ryneczkach czy targowiskach możemy kupić inne słodkie przysmaki: maliny, czereśnie, wiśnie, czy agrest.

Lato to istny owocowo-warzywny raj.

To czas na pomidory. A wracając jeszcze do owoców… powoli zaczynają się już także jagody. Co zresztą widać zwłaszcza jadąc krajową jedynką na wysokości Romanowa. Na naszej stronie znajdziecie sprawdzony przepis od naszej zaprzyjaźnionej częstochowskiej blogerki na pyszne szwedzkie drożdżówki z jagodami…

DROŻDŻÓWKI Z JAGODAMI
Blåbärsbullar (SZWECJA)

Składniki (na około 12 sztuk):

  • 500 g mąki pszennej (dobrze sprawdzi się mąka typ 550 lub 650)
  • szczypta soli
  • 18 g drożdży
  • 60 g cukru (lub więcej, jeśli chcecie by drożdżówki były słodsze)
  • 3 żółtka*
  • 220 ml ciepłego mleka
  • 70 g miękkiego lub stopionego i przestudzonego masła
  • 3/4- 1 szklanka jagód plus 1 łyżka masła plus 1-2 łyżki cukru
  • do posmarowania: żółtko plus odrobina zimnej wody
  • opcjonalnie: cukier puder do posypania lub lukier z cukru pudru i soku z cytryny

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy szczyptę soli i 50 g cukru. Do małej miseczki kruszymy świeże drożdże, zasypujemy je 10 g cukru, dodajemy kilka łyżek ciepłego mleka, mieszamy do połączenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aż drożdże się spienią. Do mąki dodajemy drożdże, masło, pozostałe mleko i żółtka. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby delikatnie oprószając je mąką. Miskę z ciastem przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko wysypany mąką blat. Wyjmujemy blachę z piekarnika, wykładamy ją papierem do pieczenia lub silikonową matą do pieczenia. Ciasto drożdżowe wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 30 cm na 40 cm. Topimy dodatkowe masło (do nadzienia), lekko studzimy, smarujemy nim ciasto przy pomocy pędzelka. Następnie posypujemy ja jagodami i cukrem. Należy pozostawić kilka centymetrów wolnego brzegu z każdej strony.

Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku w roladę. Następnie ostrym nożem kroimy je na 12 kawałków. W ten sposób powstanie nam 12 drożdżowych ślimaczków z jagodami. Papier lub matę do pieczenia lekko oprószamy mąką, delikatnie kładziemy na nim każdą zawiniętą bułeczkę w odstępach (wszystkie powinny zmieścić się na jednej blasze z piekarnika). Odstawiamy na 20 minut do napuszenia, a piekarnik nagrzewamy w tym czasie do 180 stopni.

Żółtko roztrzepujemy z niewielką ilością zimnej wody. Smarujemy nim drożdżówki przy pomocy pędzelka. Drożdżówki z jagodami pieczemy przez około 15-20 minut, aż ich spody i wierzch ładnie się zrumienią. Bułeczki studzimy na metalowej kratce. Możecie je dodatkowo polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Uwagi:

Co z pozostałymi 3 białkami? Pozostałe 3 białka wykorzystaj do przygotowania owsianego omletu z dodatkiem sezonowych owoców. Możesz się też pokusić o upieczenie domowych bez. A jeśli nie masz czasu na spożytkowanie białek, przelej je do małego słoiczka, zakręć go i schowaj do zamrażarki. Kiedy białka będą Ci potrzebne, rozmrozisz je.

Drożdżówki z jagodami można również przygotować pół na pół na mące pszennej zwykłej i pszennej razowej lub orkiszowej.

Do tego przepisu wykorzystujemy świeże jagody, mrożone puszczą bardzo dużo soku. Oczywiście zamiast jagód można wykorzystać inne ulubione owoce, np. maliny, porzeczki – poleca Panna Malwina. Jej blog znajdziecie TUTAJ.

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj