Poradnik Dietetyczny Radia JURA: Majówka – sezon grillowy czas start!
Majówka – według polskich zwyczajów zaczynamy wraz z nią sezon grillowy, a jak grill to spotkania towarzyskie, kiełbasy, karkówka, szaszłyki, siedzenie do późna przy zastawionym stole, alkohol, słodkie napoje, słone przekąski, rozmowy niejednokrotnie do rana.
Jak nie wpaść w pułapkę cotygodniowych imprez towarzyskich?
Wielu z nas przed sezonem wakacyjnym robi „formę na lato” stosując niejednokrotnie drastyczne głodówki, intensywnie trenując, łykając suplementy na odchudzanie.
Często efektem tych poczynań jest i owszem spadek masy ciała, ale również spowolniony metabolizm. A od maja zaczyna się: nadmiar zjedzonych kilokalorii, a co za tym idzie dodatni bilans energetyczny, czyli tłumacząc na język Kowalskiego- wzrost masy ciała.
Wielu z nas po okresie wakacji odnotowuje na wadze dodatkowe kilogramy, a przecież według niektórych latem łatwiej jest schudnąć, bo są świeże, smaczne owoce i warzywa, chce się pić więcej wody, jest cieplej więc i poziom aktywności fizycznej jest większy niż zimą, gdy po przyjściu z pracy o 16.00 jak za oknem jest już ciemno, to nie chce się wychodzić nawet na spacer, a zasiada przed TV z paczką chipsów czy siada w fotelu z książką i ciepłym kakao.
Dlaczego więc mimo tylu sprzyjających okoliczności latem wcale wiele osób nie chudnie, a wręcz tyje?
Bo weekendowo „wrzucamy” nadmierną ilość kcal, których nie jesteśmy „spalić” w ciągu tygodnia i tak miesiąc po miesiącu waga powolutku idzie w górę. Dodatkowe 7000kcal to dodatkowy kilogram. Nie trzeba zjeść na raz tych 7000 kcal, ale wystarczy, że w jeden weekend spożyjemy dodatkowe 700kcal, w kolejny 1200kcal, następny 600kcal i tak nadwyżka do nadwyżki spowoduje odkładanie się nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej.
Czy w takim razie mam unikać spotkań towarzyskich i dań z grilla?
Absolutnie nie! Należy być tylko świadomym konsumentem i zwracać uwagę na to co się je i w jakich ilościach. Warto również zaplanować inne posiłki w ciągu danego, imprezowego dnia, żeby nie okazało się, że na śniadanie zjemy jajecznicę z 3 jaj, smażoną na maśle z boczkiem, do tego tosty z żółtym serem, na II śniadanie słodki deser mleczny, na obiad schabowy z kluskami śląskimi i sosikiem, na deser pucharek lodów z sosem owocowym, a na kolację idziemy na grilla do sąsiada.
Warto więc, zjeść w miarę lżejsze posiłki w ciągu dnia, jeśli wiemy, że danego dnia idziemy po południu do znajomych.
Kiełbasa czy karkówka z grilla?
- Średnio jedna zjedzona kiełbasa (90-100g) dostarczy do naszego organizmu ok 180-200kcal.
- Plaster 100g karkówki 205 kcal.
Można powiedzieć, że wartość kaloryczna jest zbliżona, ale… w karkówce nie ma dodatkowych konserwantów i wypełniaczy, które znajdziemy w produkcie wysoko przetworzonym jakim jest kiełbasa czy kaszanka.
- 100g pierś z kurczaka to ok. 100 kcal, czyli możemy zjeść dwa razy więcej, ok. 200g piersi z kurczaka w tym samym zakresie kalorycznym co jedna mała kiełbaska.
Dodatki do grilla
Na zjedzeniu jednej kiełbasy się często nie kończy, dlatego warto wiedzieć, że:
• Jedno piwo 500 ml to średnio ok. 250 kcal
• Łyżka ketchupu to ok. 20 kcal
• Łyżka musztardy to ok. 20 kcal
• Łyżka sosu czosnkowego na bazie majonezu to ok. 45-50kcal
• Kieliszek (25ml) wódki to ok. 55 kcal
• Szklanka soku pomarańczowego (240ml) to ok. 100 kcal
• Szklanka napoju gazowego (240kcal) to ok. 100 kcal
• Łyżeczka masła (tak chętnie dodawanego na grzanki pieczone na grillu, a często 1 kromka, jedna łyżeczka masła – 5g) to ok. 37 kcal
• Garść chipsów to ok 100 kcal
Zaplanujmy co mamy zamiar zjeść na takim spotkaniu i miejmy umiar. Nie trzeba jeść wszystkiego co podadzą gospodarze. Dzisiaj zjedz karkówkę, za tydzień spróbujesz szaszłyków, za dwa kiełbasę czy kaszankę. Na jednym grillu w sezonie się nie kończy.
Czy są zdrowsze wersje?
Oczywiście, wystarczy zrobić szaszłyki z grilla z piersi z kurczaka z cukinią, papryką, cebulą i pieczarkami. Możemy podać też rybę z grilla z zestawem surówek, grillowane warzywa, a na stole postawić sałatkę grecką i półmiski z pokrojonymi warzywami.
Życzę smacznego otwarcia sezonu i wypoczynku, niezależnie od pogody!
Autor: mgr Karolina Górnik-Horn
Dietetyk kliniczny, sportowy, psychodietetyk.
Wykładowca na Uniwersytecie Jana Długosza w Częstochowie.
Opiekun Koła Naukowego Wydziału Nauk Ścisłych Przyrodniczych i Technicznych Sekcji Dietetyków.
Właścicielka Centrum Dietetyki i Żywienia LemonDiet w Częstochowie.
Prelegent i szkoleniowiec Fundacji Insulinooporność- zdrowa dieta i zdrowe życie.
Współprowadząca warsztaty: „Kilogramowe Rewolucje” – tym razem się uda!
Zobacz także:
- Poradnik dietetyczny Radia JURA: Jaja a cholesterol
- Poradnik dietetyczny Radia JURA: Insulinooporność – leczenie żywieniowe
- Poradnik dietetyczny Radia JURA: Insulinooporność- objawy i diagnostyka
- Poradnik dietetyczny Radia JURA: Jak prawidłowo zbilansować składniki mineralne i witaminy w diecie roślinnej?