Opakowania z mąki? To innowacyjny projekt naukowców z AJD!
Naukowcy częstochowskiej Akademii Jana Długosza opracowali biomateriały powstałe z... mąki! Odpowiednio wzmocnione i poddane procesom chemicznym mają szansę zrewolucjonizować rynek opakowań.
Biopolimery to efekt kilkuletniego projektu badaczy z częstochowskiego Instytutu Chemii Akademii Jana Długosza.
Badania koordynował dr hab. Janusz Kapuśniak, dziekan Wydziału Matematyczno-Przyrodniczego. Nim materiały pozyskane ze skrobi będą mogły być użytkowane jako opakowania, musi zakończyć się proces rejestracji patentów. Przed wykonawcami projektu jeszcze m.in. promocja, wdrożenie i komercjalizacja wyników badań…
– mówił dr. hab Janusz Kapuśniak z Akademii Jana Długosza, z którym rozmawiał Mariusz Osyra. Projekt był realizowany od 2012 roku i sfinansowało go Narodowe Centrum Badań i Rozwoju.