Radio Jura Home

MOJE MIASTO MOJE RADIO • Częstochowa 93.8 FM Słuchaj Online Facebook YouTube Twitter

Nie jesteś pewien co masz w koszyku? Przynieś grzyby do sanepidu

Facebook Twitter

Sezon na grzyby mamy w pełni, lasy wypełniły się grzybiarzami, mnóstwo darów lasu możemy też nabyć na targowiskach. Fachowcy proszą o zbieranie tylko grzybów, co do których mamy pewność, że są jadalne. Jeżeli nie jesteśmy przekonani co do zbiorów czy kupionych grzybów, zawsze warto się poradzić.

Zebrane grzyby można zanieść do częstochowskiego sanepidu

– informuje Edyta Kapelka, rzeczniczka stacji.

Edyta Kapelka: W Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemilogicznej mamy zatrudnioych specjalistów od klasyfikacji grzybów, mamy klasyfikatora grzybów, mamy również grzyboznawców. Jeżeli państwo zbieracie grzyby i macie wątpliwosci co do ich gatunków, zapraszamy do nas.

Pamiętaj!

Zbieraj grzyby, co, do których masz całkowitą pewność. Jeżeli masz wątpliwości, nie ryzykuj, przynieś grzyby do najbliższej siedziby stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której dyżury pełnią grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów. Specjalista bezpłatnie oceni czy grzyby są jadalne, niejadalne czy też trujące.

Jak się przygotować do grzybobrania:

odpowiednie ubranie: bluza lub kurtka, spodnie z długimi nogawkami, peleryna przeciwdeszczowa, kalosze lub buty z wyższą cholewką, czapka lub kapelusz – zabezpieczy nas przed wilgocią oraz ukąszeniem owadów i żmij;
koszyk na grzyby najlepiej wiklinowy – w foliowej torebce grzyby zaczynają parować, co sprzyja ich psuciu;
nożyk do oczyszczania grzybów – zbierając grzyby delikatnie je wykręcamy z podłoża a pozostałości ściółki czyścimy za pomocą noża;
środek odstraszający owady – stanowi dodatkową ochronę przed komarami i kleszczami.

Zatrucia grzybami

Główną przyczyną zatrucia grzybami jest niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów oraz nieodpowiednie przygotowanie potraw z niektórych jadalnych grzybów. Pierwsze objawy zatrucia grzybami mogą pojawić się już po kilku godzinach od ich zjedzenia, jednak w zależności od rodzaju, symptomy zatrucia potrafią wystąpić nawet po kilkunastu godzinach od ich spożycia.

Najczęstsze objawy zatrucia grzybami:

  • nudności,
  • wymioty,
  • ból brzucha i głowy,
  • podwyższona temperatura ciała.

Przy zatruciu grzybami objawy mogą być podobne podobne jak przy niestrawności lub infekcji przewodu pokarmowego.

Pierwsza pomoc:

  • Jeśli po zjedzeniu grzybów pojawiają się oznaki zatrucia, należy niezwłocznie zapewnić pomoc lekarską, skontaktować się z numerem alarmowym 999 lub 112 albo przewieźć chorego do szpitala.
  • Czekając na pomoc medyczną można sprowokować wymioty.
  • Osobie z objawami zatrucia nie należy podawać mleka i alkoholu, ponieważ płyny te przyśpieszają przenikanie toksyn do krwiobiegu.

Nie zaleca się jedzenia grzybów:

  • kobietom w ciąży i karmiącym,
  • dzieciom,
  • osobom starszym,
  • osobom z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego.

/mat. ze strony www.gov.pl/web/gis/

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj