Radio Jura Home

MOJE MIASTO MOJE RADIO • Częstochowa 93.8 FM Słuchaj Online Facebook YouTube Twitter

Moda na muchomory? Może mieć tragiczne skutki

Facebook Twitter

Lekarze i leśnicy mówią wprost, to może się źle skończyć: Nigdy nie wiemy jak nasz organizm zareaguje. W sieci pojawiają się wpisy, że jedzenie muchomorów, to nic złego. Leśnicy przypominają kilka faktów na temat zatruć grzybami. Za nami w Częstochowie wystawa grzybów, przygotowana przez sanepid.

fot.pixabay.com

W swoich mediach społecznościowych Lasy Państwowe opublikowały post, w którym cytują słowa doktor Ewy Stawiarskiej, lekarki, która prowadzi konto na Instagramie doktorka_od_7_bolesci, porusza tam wiele spraw dotyczących zdrowia. Ostatnio zareagowała na wpis o jedzeniu muchomorów:

Głównymi toksynami obecnymi w muchomorze czerwonym, i często z nim mylonym muchomorem plamistym są: kwas ibotenowy (panetryna, agaryna), muscymol, muskazon i muskardyna. Grzyby te zawierają także cały wachlarz substancji aktywnych, między innymi kwas stizolobowy i stizolobinowy oraz kwasy aminodikarboksyetolotiopropoanowe.

Do objawów, które mogą wystąpić po zjedzeniu muchomora należą:
– zaburzenia percepcji słuchowej i wzrokowej,
– zaburzenia orientacji w miejscu i czasie,
– zmęczenie,
– zawroty głowy,
– pobudzenie psychoruchowe,
– euforia,
– lęk,
– omamy wzrokowe i słuchowe.

Jeżeli dojdzie do ciężkiego zatrucia, mogą również wystąpić drgawki toniczno-kloniczne, bądź może dojść do psychozy paranoidalnej, która trwać może kilka dni.

Leśnicy apelują do wszystkich zwolenników mody:

Zastanówcie się czy naprawdę warto ryzykować Wasze życie i zdrowie !!!

fot.pixabay.com

Muchomor czerwony wymieniany jest w grupie grzybów trujących.

W Polsce występuje około 200 gatunków trujących grzybów. Spożycie niektórych z nich może doprowadzić do śmierci. Dlatego zawsze zbieraj tylko te grzyby, które znasz! Dla pewności warto pokazać swoje zbiory doświadczonemu grzybiarzowi lub porównać z atlasem grzybów.

Stacje sanitarno-epidemiologiczne w różnych regionach Polski oferują porady i konsultacje grzyboznawców. W poradniku Lasów Państwowych znajdziemy informację, że nie wszystkie grzyby trujące mają gorzki i piekący smak. Mitem jest również to, że wszystkie grzyby niejadalne mają pod kapeluszem blaszki, a jadalne rurki – przykładem mogą być kurki (jadalne grzyby z blaszkami) i goryczaki żółciowe (niejadalne grzyby z rurkami).

– czytamy na stronie Lasów Państwowych. Wśród grzybów najsilniej trujących wymieniane są: muchomor sromotnikowy, muchomor zielonawy, muchomor czerwony, muchomor wiosenny i muchomor jadowity.

Zasady bezpiecznego zbierania i jedzenia grzybów:

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj

Jak mija dzień? Sprawdź najważniejsze wiadomości z 18 maja 2024