StartWiadomość dnia Wiadomości

„Marnowanie jedzenia to śmierdząca sprawa”

Przejdą w kierunku Placu Biegańskiego:

– powiedział Norbert Kępiński prezes częstochowskiego Banku Żywności.  Z badań wynika, że niemal (91%) uważa, iż nauczyciele i pracownicy szkół powinni wprowadzić w szkołach działania ograniczające marnowanie żywności przez dzieci i stołówki.  Jednym z innowacyjnych pomysłów może być możliwość zabierania przez uczniów niewydanych lub nieskończonych posiłków ze szkolnych stołówek, aby zjeść je w domu, podzielić się bliskimi lub samotnymi, ubogimi sąsiadami.

My rozmawialiśmy z uczniami Zespołu Szkół Reymonta, posłuchajcie co zrobić aby jedzenie nie trafiało do kosza:

O piątkowej akcji mówił Norbert Kępiński prezes częstochowskiego Banku Żywności.

Z ankiet wynika, że produkty najczęściej wyrzucane są w polskich domach to pieczywo, owoce, wędliny, warzywa i jogurty. Przyczyną zazwyczaj jest przegapienie terminu przydatności do spożycia i niewłaściwe przechowywanie żywności.

Zostaw komentarz