Radio Jura Home

Gramy dla Was od 10 lat • Częstochowa 93.8 FM Słuchaj Online Facebook YouTube Twitter

„Marnowanie jedzenia to śmierdząca sprawa”

Facebook Twitter

To przewodnie hasło tegorocznej akcji związanej ze Światowym Dniem Żywności (16.10.). Aby uświadomić mieszkańcom Częstochowy ile jedzenia marnujemy Bank żywności zorganizował happening. Około pół tysiąca uczestników wyruszy o 11.00 z Placu Daszyńskiego

Przejdą w kierunku Placu Biegańskiego:

– powiedział Norbert Kępiński prezes częstochowskiego Banku Żywności.  Z badań wynika, że niemal (91%) uważa, iż nauczyciele i pracownicy szkół powinni wprowadzić w szkołach działania ograniczające marnowanie żywności przez dzieci i stołówki.  Jednym z innowacyjnych pomysłów może być możliwość zabierania przez uczniów niewydanych lub nieskończonych posiłków ze szkolnych stołówek, aby zjeść je w domu, podzielić się bliskimi lub samotnymi, ubogimi sąsiadami.

My rozmawialiśmy z uczniami Zespołu Szkół Reymonta, posłuchajcie co zrobić aby jedzenie nie trafiało do kosza:

O piątkowej akcji mówił Norbert Kępiński prezes częstochowskiego Banku Żywności.

Z ankiet wynika, że produkty najczęściej wyrzucane są w polskich domach to pieczywo, owoce, wędliny, warzywa i jogurty. Przyczyną zazwyczaj jest przegapienie terminu przydatności do spożycia i niewłaściwe przechowywanie żywności.

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj