Kilka dni świętowania oznacza trudny czas dla naszych żołądków
O umiar i rozsądek apelują dietetycy, ale i lekarze. Zgodnie z tradycją na wigilijnym stole pojawią się ciężkostrawne potrawy, a na dodatek zupę grzybową czy pierogi z kapustą i grzybami lubimy w święta urozmaicić słodkościami.
Jak pogodzić tradycyjne potrawy ze zdrowym jedzeniem?
Radzi częstochowska psychodietetyk Ada Jaśkiewicz. Warto jeść świątecznie i niczego sobie nie odmawiać, ale w rozsądnych ilościach, najlepiej ze spacerem poza posiłkami i dłuższymi przerwami między kolejnymi świątecznymi przysmakami…
Warto zapamiętać jeszcze przed świętami kilka podstawowych rad od dietetyka. Pijmy dużo wody zamiast innych trunków i nie bójmy się kompotu z suszu. Pod warunkiem, że nie będzie w nim cukru, radziła Ada Jaśkiewicz.