Radio Jura Home

MOJE MIASTO MOJE RADIO • Częstochowa 93.8 FM Słuchaj Online Facebook YouTube Twitter

Kilka bezcennych, przedświątecznych rad dietetyczki

Facebook Twitter

Zbliżają się święta - czyli dla wielu z nas czas bezgranicznego obżarstwa. Na stole pojawią się dziesiątki pierogów, paleta różnych rodzajów ciast, ryby przyrządzane na wiele kombinacji czy litry barszczu. Jak w tym kulinarnym szaleństwie - zadbać o cholesterol i nie przytyć?

Sekret tkwi w przygotowaniu potraw- mówi nam specjalistka od dietetyki – Natalia Haczyk. Zacznijmy od wspomnianego już barszczu…

Podobnie rzecz się ma z przygotowaniem klasycznego makowca. Jest jedna prosta zasada – podpowiada dietetyczka.

Na stole wigilijnym królują także pierogi pod różnymi postaciami – mamy na przykład ruskie, z kapustą i grzybami czy ze szpinakiem. Tajemnica zdrowych pierogów drzemie jednak w cieście…

Jest też sposób, by tradycyjny karp nie był, nie był przyrządzony tylko w tłusty sposób…

– mówi dietetyczka Natalia Haczyk, specjalistka od dietetyki. Słodkości na święta nie należą do wybitnie zdrowych dań… Ale nawet w takiej sytuacji kulinarnej można pokusić się o zrobienie czegoś niesztampowego…

A co zrobić, kiedy przesadzimy z jedzeniem?

Picie alkoholu w połączeniu z dużą ilością jedzenia też jest niewskazane…

Mówi dietetyczka Natalia Haczyk.

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj