Radio Jura Home

MOJE MIASTO MOJE RADIO • Częstochowa 93.8 FM Słuchaj Online Facebook YouTube Twitter

Restaurant Week! Te częstochowskie restauracje MUSISZ odwiedzić w tej edycji!

Facebook Twitter

Po rekordowej edycji powraca najpopularniejsze biletowane wydarzenie w Polsce - Restaurant Week! Festiwal właśnie wystartował pod hasłem #FoodLooksGood! Trzy pięknie podane dania i koktajl dostępne będą w festiwalowej cenie 69 zł (dodatkowy rabat 20 zł czeka na wszystkich Gości na końcu rezerwacji) w ponad 400 najlepszych restauracjach. Rezerwacje trwają wyłącznie na RestaurantWeek.pl. Które częstochowskie restauracje warto odwiedzić w tej edycji? Sprawdźcie!

Zjawiskowa pierś z kurczaka w ArcheVita

W sercu Częstochowy, blisko Jasnej Góry, można pokusić się o rezerwację stolika w restauracji w hotelu Arche. Na festiwalowiczów do wyboru czekają dwa menu. Smakowite jedzenie znajdą dla siebie zarówno fani mięsa, jak i miłośnicy ryb. Pierś z kurczaka kukurydzianego, z marchewkami, płatkami owsianymi czy ziemniak z borowikiem i chipsami będą serwowane do 13 listopada! Polecamy się jednak spieszyć – najlepsze stoliku szybko znikają. A te w ArcheVita szczególnie!

Zachwycające wątróbkowe wariacje w Papu

W Częstochowie polecamy restaurację Papu, która mieści się przy ulicy Wrocławskiej 10. Klimatyczne i przytulne wnętrze zapewni miłe i niezapomniane chwile. Serwowane tu dania z pewnością urzekną Wasze podniebienia i sprawią, że będziecie chcieli tu wrócić. Dajcie się oczarować jednej z dwóch wersji menu. Z pewnością nikt nie wyjdzie głodny po zjedzeniu wątróbkowych wariacji jesiennych na grzankach z jabłkami w sosie cherry, Dla wege maniaków Chef Kuchni przygotował tofu podawany z ryżem z oliwa szczypiorkowa i marchewka w miodzie. Zdecydowanie polecamy ten przystanek na kulinarnej mapie Częstochowy.

 

Wyjątkowe gofry ziemniaczane z kopertą wołową w restauracji Kredens

Restauracja Kredens to miejsce o niezwykłym wystroju i niepowtarzalnej atmosferze. Ten szczególny klimat tworzą odrestaurowane wnętrza zabytkowej XIX-wiecznej kamienicy, stojącej w samym centrum Częstochowy. Podczas bieżącej edycji Festiwalu jako danie główne w wersji mięsnej zjemy tu gofra ziemniaczanego z kopertą wołową nadzieniem grzybowo-truflowym, sałatką z fenkuła i grapefruita. Miłośnicy wege menu – również znajdą coś dla siebie. Czeka na nich m.in. gofr ziemniaczany z buraczana kopertą naleśnikową i nadzieniem chutney wielowarzywnym i sałatką z fenkuła i grapefruita.

Oszałamiający stek z kalafiora w Ecru Restaurant & Caffe

Ecru Restaurant & Caffe znajduje się w samym centrum Częstochowy, przy najbardziej reprezentacyjnej ulicy w mieście – Alei Najświętszej Maryi Panny. Podczas Restaurant Weeka Goście spróbują m.in. steka z kalafiora z sosem chimichurri z musem z kalafiora i granatem czy pierś z kaczki na różowo z musem z kalafiora z pyzą ziemniaczaną z konfiturą z czerwonej cebuli i sosem z czerwonego wina z gorzką czekolada. Palce lizać!

Autorskie menu w okazyjnej cenie!

69 zł (dodatkowy rabat 20 zł czeka na wszystkich Gości na końcu rezerwacji) – tylko tyle festiwalowi Goście zapłacą za trzydaniowe, autorskie menu spoza karty składające się z przystawki, dania głównego i deseru. Dodatkowo w ramach zamówienia każdy pełnoletni Gość Festiwalu otrzyma w prezencie festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic Water lub Mocktail Kinley Yuzu. Premierowo w Warszawie dostępny będzie również bezalkoholowy mocktail Martini Vibrante. Co więcej – dzięki Klarna pierwszy raz można zapłacić za rezerwację po 30 dniach – dzięki temu Goście będą mogli odkryć więcej Restauracji podczas jednego Festiwalu. Menu jesiennej edycji zaskakuje! Będzie sezonowo i zdrowo, stąd sporo grzybów, jesiennych warzyw i owoców w wielu ciekawych odsłonach. Będzie też szeroki wybór owoców morza, ryb, a także najlepszej jakości mięs takich jak wołowina, jagnięcina, a nawet dziczyzna! Miłośnicy zielonego menu również znajdą coś dla siebie, bowiem tradycyjnie dostępne będą także dania wegetariańskie i wegańskie.

W dobie inflacji i rosnących cen jedzenia, Restaurant Week jest atrakcyjną propozycją dla tych, którzy chcą się cieszyć wyjściem do topowych Restauracji nie martwiąc się o koszta. Festiwal pozwala odkryć autorskie menu od najlepszych Chefów w okazyjnej cenie 69 zł (dodatkowy rabat 20 zł czeka na wszystkich Gości na końcu rezerwacji), a do tego uratować żywność przed wyrzuceniem. W jaki sposób? Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online, marnowanie żywności w Restauracjach ograniczone jest do minimum. A wszystko to w myśl filozofii #SzanujJedzenie.

Festiwal Restaurant Week odbędzie się w ponad 30 miastach w największych regionach: Warszawie, Łodzi, Lublinie, Rzeszowie, Krakowie, na Śląsku, we Wrocławiu, w Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Białymstoku, na Warmii i Mazurach, a także w Radomiu i Częstochowie. Miejsca można już rezerwować na stronie Festiwalu https://restaurantweek.pl/. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w Restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut.

Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl

Termin Festiwalu: 12 października – 13 listopada 2022

 

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj