Radio Jura Home

Gramy dla Was od 10 lat • Częstochowa 93.8 FM Słuchaj Online Facebook YouTube Twitter

Fermentacja mlekowa – na czym polega i co dzięki niej zyskujemy? [materiał partnera]

Facebook Twitter

Choć może się wydawać, że chemia to skomplikowane słowa, obliczenia i kilka reakcji do wykucia na sprawdzian, to jednak otacza nas w każdej chwili. Fermentacja mlekowa jest jednym z procesów, dzięki któremu nasza jakość życia zdecydowanie się poprawiła.

Na czym polega fermentacja mlekowa?

W dużym skrócie, przemienia cukry w kwas mlekowy. Bakterie beztlenowe, wykorzystywane przy procesie fermentacji mlekowej, przy wykorzystaniu energii rozkładają glukozę rozcinając cząsteczki, powodując odwodorowanie, fosforylację i inne reakcje chemiczne. Efektem tych przemian jest substancja, którą na co dzień spotykamy w zepsutym mleku lub… mięśniach. To ona bowiem wytwarza się, gdy mamy zakwasy. Proces fermentacji mlekowej uaktywnia się, gdy potrzebujemy dodatkowych zasobów energii w przypadku braku tlenu/ Fermentacja mlekowa [https://poprostuzdrowo.pl/fermentacja-mlekowa] została odkryta w 1839 roku.

Bakterie wykorzystywane przy fermentacji mlekowej:

Podział bakterii odpowiedzialnych za proces:

  • heterofementatywne – gdy oprócz kwasu mlekowego powstają produkty uboczne,
  • homofermentatywne – gdy powstaje tylko kwas mlekowy,
  • fakultatywnie heterofermentatywne – to, czy powstanie sam kwas mlekowy, czy także produkty uboczne, zależy od warunków.

Bakterie odpowiedzialne za fermentację mlekową:

  • Lactococcus – paciorkowce homofermentatywne (Lactococcus lactis, Lactococcus cremoris),
  • Leuconostoc – paciorkowce heterofermentatywne (Leuconostoc citrovorum),
  • Lactobacillus – pałeczki homo– i heterofermentatywne (Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus viridescens).

Zalety wykorzystywania fermentacji mlekowej:

Wśród zalet fermentacji mlekowej wymieniamy na przykład:

  • niski koszt
  • szybkość oraz łatwość przetwarzania surowców
  • wspaniały smak przygotowanych produktów spożywczych
  • nie potrzeba innych środków konserwujących żywność
  • reguluje pH i jakość mikrobiologiczną mięs

Do czego wykorzystujemy fermentację mlekową?

Zobacz też: https://poprostuzdrowo.pl/

Fermentacja mlekowa ma zastosowanie przede wszystkim w przemyśle spożywczym, ale nie tylko. Spotykamy ją nawet w tych dziedzinach, w których nigdy nie podejrzewalibyśmy jej zastosowania. Oto kilka przykładów wykorzystania tego procesu chemicznego w codziennym życiu:

Przemysł spożywczy

Fermentacja mlekowa przydaje się w przemyśle spożywczym. To dzięki niej bowiem możemy przygotować jogurty i sery, ale również możemy kisić warzywa, między innymi kapustę, korniszony, czy buraki. Dzięki niej możemy stworzyć również zakwas na chleb, a także wyprodukować surowe wędliny. Proces ten pomaga nam również w przechowywaniu produktów. Hamuje rozwój drobnoustrojów oraz procesy gnilne. Oto szereg produktów, które powstają dzięki fermentacji mlekowej:

  • kefir
  • sos sojowy
  • oliwki
  • wino
  • śmietana

Zdrowie

Bakterie kwasu mlekowego występują na stałe w przewodzie pokarmowym czy pochwie. Hamują one rozwój chorób i wspomagają prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy ich poziom zostanie zachwiany, na przykład w przypadku antybiotykoterapii, wtedy do akcji wchodzą probiotyki. To żywe kultury bakterii, które wzmacniają nasze zdrowie.

Przemysł kosmetyczny

Jeśli chcemy zadbać o swoją urodę, fermentacja mlekowa również jest przydatna. W wielu kosmetykach, na przykład kremach czy serum, wykorzystywany jest właśnie kwas mlekowy, który ma za zadanie wygładzić i odmłodzić naszą skórę.

Przemysł farmaceutyczny i chemiczny

Kwas mlekowy bywa również wykorzystywany przez farmaceutów i chemików samych w sobie. Jest składnikiem protez lub szwów chirurgicznych, znajdziemy go również w rozpuszczalnikach i środkach czyszczących.

Podsumowanie

Według naukowców, bakterie odpowiedzialne za proces fermentacji mlekowej i do niej wykorzystywane są całkowicie bezpieczne dla zdrowia, a nawet zawierają witaminy i składniki odżywcze. Oczywiście istnieją również odpowiedniki szkodliwe – to one odpowiadają za mętnienie piwa czy śluzowacenie soków. Jednak są obecne od zawsze w naszym życiu, nawet w naszym organizmie. Możliwość wykorzystania ich do wytwarzania produktów był dużym przełomem, a fermentacja mlekowa sama w sobie była jednym z najstarszych procesów biotechnologicznych.

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj