Czas na grzyby! 10 zasad grzybobrania
Idziemy na grzyby! Mamy połowę września, to jest ten moment gdy do lasów ruszyli fani grzybobrania. Mamy dla nich przydatne informacje.
Przypominamy najważniejsze informacje związane z grzybobraniem.
10 zasad grzybiarza
- Zbieraj tylko te grzyby, co do których jesteś absolutnie pewien, że są jadalne.
- Nie rozpoznawaj trujących grzybów po smaku. To, że wszystkie śmiertelnie trujące gatunki są gorzkie, jest mitem.
- Zbieraj grzyby w pełni wykształcone/dojrzałe. Dopiero wtedy posiadają cechy potrzebne do identyfikacji.
- Grzyby wykręcaj lub delikatnie wycinaj, by nie uszkodzić grzybni, z której grzyb wyrasta.
- Nie niszcz grzybów, których nie zbierasz! Są pokarmem dla zwierząt, które żyją w lesie.
- Grzyby zbieraj do koszyka. W foliowej torebce mogą nabrać szkodliwych właściwości.
- Zachowaj w lesie ciszę. Hałas płoszy zwierzęta.
- Swoje śmieci zabierz ze sobą, a las pozostaw czystym i takim, jakim sam chciałbyś zastać.
- Korzystaj z atlasu do rozpoznawania grzybów. Warto odświeżać i uaktualniać swoją wiedzę.
- Przed wyprawą zainstaluj aplikację mapową mBDL i ściągnij mapę( Android, iOS). Pomoże Ci, jeśli się zgubisz w lesie.
Należy zbierać wyłącznie grzyby, co do których mamy pewność, że są jadalne. Najlepiej swoje zbiory skonfrontować dodatkowo z atlasem grzybów lub pokazać innemu doświadczonemu grzybiarzowi.
Ważne
- Zbieraj tylko zdrowe grzyby, które nie są nadgryzione, nasączone wodą, zaczerwienione albo nadpleśniałe.
- Uważaj na grzybnię. Jeśli jej nie uszkodzisz, wyrosną na niej kolejne grzyby, dlatego nie rozgarniaj ściółki.
- Na grzyby wybierz się pieszo lub rowerem. Samochód pozostaw na najbliższym parkingu leśnym.
Mity
To nieprawda, że wszystkie trujące grzyby surowe mają piekący, gorzki smak. Najsilniej trujący muchomor zielonawy (sromotnikowy) ma łagodny smak
To nieprawda, że jeśli grzyb jest nadgryziony przez zwierzę, oznacza, że jest jadalny. Ślimaki z chęcią żerują na trujących muchomorach czerwonych.
To nieprawda, że wszystkie jadalne grzyby pod kapeluszem mają rurki, a niejadalne blaszki. Pieprznik jadalny (kurka) ma fałdy, a niejadalny goryczak żółciowy rurki.
To nieprawda, że grzyby trujące po kilkukrotnym obgotowaniu są bezpieczne do spożycia. Wielokrotne gotowanie nie pozbawi ich toksyn.
To nieprawda, że najlepsze na zatrucie grzybami jest mleko. Tłuszcz mleka ułatwia wchłanianie toksyn z grzybów. Przy zatruciu powinno się wywołać wymioty, zabezpieczyć zwymiotowaną treść, by móc pokazać ją lekarzowi i jak najszybciej udać się do najbliższego szpitala.
Grzyby w liczbach
- W Polsce jest ok. 3300 gatunków grzybów wielkoowocnikowych.
- W tym koło 200 gatunków to grzyby trujące, w tym kilka śmiertelnie.
- 1300 gatunków to grzyby jadalne, w tym dopuszczonych do użytku przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia są 44 gatunki grzybów.
Alkohol nie sprzyja
- Czerniak pospolity jest grzybem jadalnym, ale spożycie alkoholu do trzech dób po jego zjedzeniu, wywołuje silne zatrucie.