Radio Jura Home

MOJE MIASTO MOJE RADIO • Częstochowa 93.8 FM Słuchaj Online Facebook YouTube Twitter

Chrzan na zdrowie! Poznaj jego zalety i właściwości

Facebook Twitter

Chrzan pojawia się często na naszym świątecznym stole. Jego ostry smak i zapach idealnie pasują do wielkanocnych wędlin czy jajek. Korzeń jest także używany na całym świecie od tysięcy lat do celów leczniczych, ma on działanie przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe. 

Poznaj chrzan

Chrzan jest warzywem korzeniowym, jest spokrewniony z wasabi, kapustą czy brokułem. Roślina ta ma długą historię związaną z medycyną ludową, stosuje się ją na wiele dolegliwości (katar, ból głowy, bóle reumatyczne, kręgosłupa, czy dolegliwości trawiennie). Jest bogaty w przeciwutleniacze, zawiera także enzymy, które zapobiegają rozwojowi bakterii czy wirusów. Dzięki zawartości glukozynolanów uważa się, że roślina ta zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia choroby nowotworowej.


Składniki odżywcze chrzanu

Chrzan ma niską zawartość kalorii, jest także bogaty w witaminę C oraz kwas foliowy. Jedna łyżeczka starego chrzanu zawiera około:

7 kalorii
1,7 gramów węglowodanów
0,2 gramów białka
0,1 gramów tłuszczu
0,5 gramów błonnika pokarmowego
3,7 mililitrów witaminy C
oraz 8,6 mililitrów kwasu foliowego
W jego składzie znajdziemy także wapń, magnes, potas, cynk, mangan, selen i witaminę B6.

fot.pixabay.com

Chrzan na odporność i choroby układu oddechowego

Chrzan jest pełen wyżej wymienionych składników odżywczych, zawiera także fitochemikalia, czyli związki wzmacniające nasz układ odpornościowy. Stymuluje on aktywność i produkcję białych krwinek. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C w korzeniu, wzmacnia się nasz układ odpornościowy.

Ze względu na swoje właściwości roślina ta jest stosowana także w medycynie tradycyjnej. Jest wykorzystywana do leczenia zapalenia oskrzeli, zatok, kaszlu czy na przeziębienie. Ostry zapach chrzanu idealnie sprawdza się w usuwaniu śluzu z górnych dróg oddechowych, oczyszcza on bowiem zatoki.

fot.pixabay.com

Zachowaj umiar! Możliwe efekty uboczne

Nadmierne stosowanie chrzanu może również doprowadzić do pojawienia się efektów ubocznych, obejmują one m.in. podrożenia przewodu pokarmowego u małych dzieci (poniżej 4. roku życia), podrożenia i osób z wrzodami żołądka lub jelit, zwiększony przepływ moczu i nasilająca się niedoczynność tarczycy.

Czy na twoim świątecznym stole pojawia się chrzan? Z czym najlepiej Ci smakuje? Daj znać!

 

Wokół Ciebie dzieją się rzeczy ważne lub zabawne?
Nakręciłeś ciekawy film, zrobiłeś dobre zdjęcie?
Interesuje nas wszystko, co interesuje Ciebie i co dla Ciebie jest ważne.
Napisz do Radia Jura TUTAJ!

 

Zobacz także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj

Jak mija dzień? Sprawdź najważniejsze wiadomości z 28 marca 2024